tzw. "MARGINES BŁĘDU FOTORADARU"

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tommac
    Classic
    • 2012
    • 2

piotrek_os, w zeszłym roku dwóch znajomków z pracy próbowało takiego środka od odgrzybiania, nie wiele dało bo po około 1 tyg smród powrócił a dodatkowo miał całe mokre siedzenie i tapicerkę tym specyfikiem, pod koniec butli to już nie była jakaś tam niby para tylko sikało jak woda z prysznica, moim zdaniem i nie tylko moim nie warto, lepiej kupić sobie ozonator czy jak on tam się zwie i dalej nim jazda.
  • Mikele.KR
    Classic
    • 2010
    • 9

Witam Kolegów!

Ostatnio w TV słyszałem o pojęciu "margines błędu fotoradaru". Myślę, że już po nazwie można się domyślić o co chodzi, natomiast moje pytanie - Czy ktoś wie na 100%, ile taki margines wynosi?? Słyszałem, że 8 km/h dla fotoradarów stacjonarnych i 5 dla przenośnych, no ale pewny nie jestem, a bardzo chciałbym to wiedzieć..

Pozdrawiam!
    "La fortuna non e' sempre tutta colpa del caso."
    -------------------------------------------------------
    ©koda Octavia - my first car.
    1.9 TDi
    85 kW
    247 Nm

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Bedziesz mogl legalnie jechac +10 jak Prezydent podpisze ustawe. Obecnie nie bylo czegos takiego w przepisach.

A co do dzialania fotoradaru i bledu jego pomiaru, to odzsylam do materialow o fotoradarach, tam jest dosc dokladnie wszystko opisne i byc moze rowniez to.

To czy foto w tej chwili zrobi zdjecie czy nie to zalezy na ile byl ustawiony, a to czy potem takie zdjecie przyjdzie do domu czy tez nie to inna sprawa.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

Zamieszczone przez Maicroft
        Bedziesz mogl legalnie jechac +10 jak Prezydent podpisze ustawe.
        A ja idę o zakład że gdyby ktoś tę Ustawę skierował do TK, to by ją uwalili, bo to idiotyczny przepis.

Komentarz

• phoneman
          RS
          • 2008
          • 3376
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zurad Fotorapid CM +/- 3km/h . Ale Misie ustawiają zawsze większą bo by się z mandatami nie wyrobili. Z tego co rozmawiałem mówili 20 km/h wiecej.

W 2016 roku Zakład Urządzeń Radiolokacyjnych „ZURAD” Sp. z o.o. zmienia swoją nazwę na ZURAD Sp. z o.o. Strona główna Zurad - Zapraszamy.
          .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• adaś
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2006
            • 876
            • Volkswagen

bo to idiotyczny przepis
            Zgadzam się. Z logicznego punktu widzenia, jest to po prostu sankcjonowanie łamania prawa. Ale biorąc pod uwagę jakość legislacji w PL, będzie pasowało jak ulał.
            Z drugiej strony, nie będę się z powodu takiej nowelizacji zbytnio martwił
            Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
            a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
            Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
            O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• arturas03
              L&K
              • 2009
              • 1298
              • Toyota
              • AGN 1.8 20V 125 KM
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez phoneman
              Zurad Fotorapid CM +/- 3km/h . Ale Misie ustawiają zawsze większą bo by się z mandatami nie wyrobili. Z tego co rozmawiałem mówili 20 km/h wiecej.

http://www.zurad.com.pl/jpag/index.p...d=52&Itemid=95
              Te +/- 3 km/h to jest błąd pomiaru samego urządzenia, tego się nie da ustawić, taka po prostu jest tolerancja samego pomiaru. Czyli jak jedziesz 50 km/h to fotoradar może ci pokazać że jedziesz od 47 do 53 km/h. Z rozmów z miskami wynika, że przeważnie radar ustawiają na +19km/h. czyli na pięćdziesiątce będzie to 69km/h.
              Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
              Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• arturozory
                Rider
                • 2010
                • 688

dobrze wiedzieć
                POZDRAWIAM ARTUR

moja octavka
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48074

Komentarz

• kropeck
                  RS
                  • 2009
                  • 2319
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

Dodatkowo ile wykaże taki radar (suszarka czy fotoradar) zależy od tego pod jakim kątem jest robiony pomiar.
                  Pozdrawiam,
                  Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• andrzej1962
                    L&K
                    • 2010
                    • 1306
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zwyczajowo ustawiają na 20+ inaczej nie wyrobiliby się z ilością mandatów. W Szwajcarii podobno jest tolerancja tylko 3-5 km. U nas jak na razie mają dowolność i jak zechcą to ustawią na 40 na 40-dziestce

Komentarz

• arturas03
                      L&K
                      • 2009
                      • 1298
                      • Toyota
                      • AGN 1.8 20V 125 KM
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez andrzej1962
                      U nas jak na razie mają dowolność i jak zechcą to ustawią na 40 na 40-dziestce
                      To pewnie mocno zdesperowane władze gminy chcąc podreperować swój cienki budżet każą Straży Miejskiej tak ustawiać radary.
                      Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                      Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• Tomaszek
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 1545
                        • Citroen

Zamieszczone przez kropeck
                        Dodatkowo ile wykaże taki radar (suszarka czy fotoradar) zależy od tego pod jakim kątem jest robiony pomiar.
                        kiedys nasz kolega z forum któru pracował w drogóce tłumaczył mi jak to ma być prawnie zastosownie..już nie bede tego pisał bo mogło sie cos pozmieniać
                        Nastepny przykład:mialem kiedyś dobry kontakt z goscem który zajmował sie tym,pracował w Pszczynie i miał ,wtedy wszystkie fotoradary z rejonu Ślaska!Ale powtarzam to było kilka lat temu...Więc słynny fotoradar w Piasku,jest tam ograniczenie do 70 był ustawiony na 100,bowiem powiedział mi ze nie wyszedłby z pracy jak byłby ustawiony inaczej.
                        Ale powtarzam to było ładnych pare lat temu !

Komentarz

• Strzała
                          Drive
                          • 2008
                          • 41

To nie chodzi i żaden margines błędu jak to sobie jakiś pismak nazwał. Teraz masz w przepisach przekroczenie prędkości 6-10km/h i za to wykroczenie 1 pkt karny i 20-50zł mandatu. Czyli jadąc o 3,4,5 km/h za szybko nie dostaniemy mandatu a od nowego roku ma być zamiast 6-10 właśnie 10-... czyli będzie mandat dopiero jak przekroczysz o 10 czy też 11km/h a od jakiej wartości policja będzie sobie ustawiać radary to nikt nie wie. Napisze sobie jakiś idiota w artykule margines błędu fotoradaru i sieje panikę :lol:

Komentarz

Pracuję...